evacuatie.jpg

In oktober 2019 is het 75 jaar geleden dat bewoners uit het noordelijkste deel van Limburg hun stad/dorp (o.a. Gennep, Middelaar, Milsbeek, Ven Zelderheide, Heijen, Plasmolen en Ottersum) moesten verlaten. Deze 6.000 evacués vertrokken in verschillende groepen, geëscorteerd door Duitse soldaten op paard, richting Duitsland. De sfeer was angstig en iedereen was ongerust. Het einddoel van deze evacuatie was niet bekend. De tochten waren zwaar. Er was geen of weinig eten en drinken en de Duitsers hadden niets geregeld voor onderdak of voedsel. Uiteindelijk bleek dat een deel van de evacués in het noorden van ons land werd ondergebracht en een deel in de omgeving van Utrecht.

Op woensdag 18 september 2019 van 10.30 uur tot 13.30 uur

organiseren wij in Maria Roepaen in Ottersum een ontmoetingsdag voor evacués/familieleden en opvanggezinnen/familieleden. Samen met de burgemeesters van Gennep en Mook/Middelaar hopen wij veel mensen te mogen begroeten. Wij willen dat de herinneringen zo veel mogelijk in leven blijven.

Deze ontmoetingsdag is inmiddels volgeboekt.


GROOTVADER

Daar zit je dan.
De handen, benen, lijf, oud. Hoofd nog goed, hersens kraken,
Mijmerend over vroeger, jongetje met avonturen. Tien jaar oud.
Verhalen over de parachutes, vliegtuigen, lopen naar de Maas, waarvoor en waarom, geen idee... maakt niet uit, één groot avontuur!
Dode lijven aan de kant, tja ook die heb je gezien. Maar toch, die dingen vanuit de lucht bleven bijzonder. Bommen, Duitsers. De burgemeester, was hij slecht? Vader zou hem van zijn sokkel hebben getrokken, of viel het mee?
Ook meneer pastoor, daar kreeg je een draai van om je oren. Maar fout? Nee dat dan weer niet!
Bij boeren in diverse plaatsen geslapen, broer door granaatsplinter gedood. Eén klein gaatje in de hals, dat was alles. Moeder voor de rest van haar leven biddend heel de dag! Dat was alles wat hij van haar zag.
Nu, 75 jaar later zit je in je stoel, een leven later. Kleinkinderen die vragen: 'Opa, hoe ging dat nou toch toen?'

(Door Veronique Wijermars)


Tien verzen uit ‘De evacuatietocht naar Groningen’ (klik hier)

Geschreven door J. Eijkmans uit Gennep d.d. 10 oktober 1945. (Het gedicht bestaat oorspronkelijk uit 51 verzen.)